divendres, 28 de novembre del 2008

TALLERS DE MÚSICA AFRICANA A SOLSONA

Alumnes dels centres CEIP Setelsis, Arrels I, Arrels II i l'IES F. Ribalta gaudeixen de la música i la percussió africanes
Del dia 19 al 26 de novembre, i amb motiu de la celebració de Sta. Cecília, l'alumnat de Cicle Superior de Primària i de 1r i 2on d'ESO van poder gaudir de 19 tallers de música i percussió africana, concretament del Senegal.
El Doly Ditousmane (Senegal) i el Jordi Huguet (Lleida) composen el grup Festa'm-tam, especialitzat en percussió.
Abans de començar a ensenyar-nos les tècniques musicals, el Doly va explicar aspectes característics del continent africà i més concretament del Senegal. Així vam assabentar-nos que:
. Àfrica és el segon continent més gran, després d'Amèrica.
. Al Senegal hi parlen una llengua oficial, el francès, imposada per la colonització francesa i moltíssimes més entre les que destaca el wòlof.
. Els habitants dels països africans s'identifiquen amb un animal i amb les seves qualitats més nobles com per exemple: els lleons de l'Atles (marroquins), els lleons de l'hospitalitat (senegalesos), els elefants (keniates)...
Els instruments tradicionals senegalesos que vàrem poder manipular eren: la kora (una mena de llaüt molt gran fet amb una carabassa i pèls de cua de cavall), el balafon (un instrument musical semblant al xilòfon però de fusta i amb unes carbasses a sota), la tama (un timbalet que es posa sota el braç i s'empra sobretot en cerimònies nupcials), el darbouka (un timbal més gran que també es troba al Marroc però fet de metall) i el doum doum (un timbal molt gran fet de pell de vaca que té un so molt fort i greu).
Vàrem saber que certs instruments musicals com la kora només estaven permesos de tocar a una sola família, que acompanyava a la família reial allí on anava. La seva funció principal era la de recordar i lloar les grandeses de la reialesa a través de cançons i danses. Els coneixements passaven per tots els membres d'una mateixa família i a través de generacions, de manera que, al final, el coneixement d'un instrument quedava lligat a un cognom, que adquiria així un prestigi notable arreu del país.
Tot l'alumnat es va divertir molt aprenent les tècniques de percussió i, al final del taller, es va fer realitat la interpretació per parts de tota la classe de dues peces i la participació en una dansa nupcial típica.
Organitza: Pla Educatiu d'Entorn i Servei Educatiu del Solsonès .
Patrocina: Pla de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal del Solsonès i Pla Educatiu d'Entorn.

dimecres, 26 de novembre del 2008

“Princeses i guerrers?”, taller coeducatiu a càrrec de Daniel Gabarró

Sala d'actes del Casal de Cultura, 29 de novembre, de 10 a 12 h
El pedagog i mestre Daniel Gabarró parlarà dels estereotips sexistes i sobre com buscar-hi alternatives per tal de transmetre valors d'igualtat.
Aquest taller de coeducació, que porta per títol "Princeses i guerrers?", és coorganitzat pel Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal i l'Ajuntament de Solsona amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones en el marc dels actes de commemoració del Dia internacional de la violència envers les dones.
Aquesta sessió s'adreça a mares i pares, monitors de lleure i, en general, a totes les persones interessades en aquest tema. Per a més informació, cal dirigir-se al SIAD trucant al telèfon 973 48 32 34 o bé per mitjà del correu electrònic atenciodona@solsones.ddl.net.

dimarts, 18 de novembre del 2008

CONCURS "FES LA PORTADA DEL TRÍPTIC DEL PEE"

Convoquem un concurs entre l’alumnat per al disseny del nou tríptic
El Pla Educatiu d'Entorn de Solsona convoca un concurs per escollir el disseny de la portada del tríptic d'aquest curs. Aquest certamen, que s'organitza per primer cop, s'adreça a l'alumnat de cicle superior de primària i de primer i segon d'ESO de la ciutat.
La tècnica per dissenyar els treballs és lliure, tot i que és preferible que sigui a tot color. Les mides de la portada han de ser de 21 x 10 centímetres, en un format vertical, i hi ha de figurar "Curs 2008-09" i el logotip del Pla Educatiu d'Entorn. Com en qualsevol concurs d'aquest tipus, els treballs han de ser originals i inèdits.
El termini de presentació de propostes es tancarà el 16 de desembre als centres escolars o bé a l'Ajuntament de Solsona. El concursant guanyador rebrà un obsequi en un acte públic que tindrà lloc al consistori. A més, el seu treball serà la imatge del nou tríptic informatiu sobre les activitats d'aquest curs que s'organitzen en el marc del Pla Educatiu d'Entorn, del qual es farà un tiratge de 1.500 exemplars.
Us podeu descarregar les bases en pdf fent clic més avall.

dimecres, 12 de novembre del 2008

CURS DE CUINA I ORGANITZACIÓ DOMÈSTICA

Aquest dissabte comença aquest curs gratuït
En el marc del projecte A casa, iguals. La igualtat comença a casa, la regidoria de Polítiques d'Igualtat de l'ajuntament de Solsona organitza un curs de cuina i organització domèstica amb la intenció de promoure la corresponsabilitat entre dones i homes en l'àmbit del treball domèstic.
L'objectiu és donar eines a les persones participants que els permetin assolir uns coneixements bàsics sobre temes d'organització domèstica (cuina, reciclatge, seguretat alimentària, etc.) i reflexionar sobre estratègies dirigides a fomentar el repartiment del treball domèstic des d'un punt de vista igualitari i equilibrat.

CONTINGUTS, DATES, HORARIS I LLOCS:

Cuina ràpida, senzilla i equilibrada.
15, 22 i 29 de novembre de 9.30 a 13 hores.
Cuina de l'escola Setelsis.

Alimentació equilibrada i seguretat alimentària.
13 de desembre de 9 a 11 del matí.
Sala d'actes del casal de cultura.

La sostenibilitat a casa.
13 de desembre d'11 a 13 del migdia.
Sala d'actes del casal de cultura.

L'art de la negociació.
20 de desembre de 4 a 8 del vespre.
Cambra de Comerç.

PROFESSORAT:

Jaume Pla, cuiner
Judit Gisbert, nutricionista
Sergi Ballespí, psicòleg
Montse Rodríguez, educadora ambiental

INSCRIPCIONS:

Places limitades
Inscripcions gratuïtes
Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Solsona
Tel. 973 48 00 50
Fins al 13 de novembre

dimarts, 4 de novembre del 2008

240 alumnes d’ESO de Solsona assisteixen a una obra de teatre de prevenció

Els de primer tracten el consum de drogues i els de tercer, la violència i la xenofòbia
Prop de 240 alumnes de 1r i 3r d'ESO de l'Institut Francesc Ribalta i l'Escola Arrels II de Solsona han treballat la prevenció de conductes de risc i la violència xenòfoba a través del teatre de petit format. La setmana passada, els més grans van assistir a l'obra No em ratllis! i, els més joves, a Ja n'hi ha prou!, totes dues de la companyia Teatracció, al Teatre Comarcal. Va ser una activitat organitzada pel Servei Educatiu del Solsonès amb el suport del Pla Educatiu d'Entorn.
            En vista de la bona resposta que va generar aquesta iniciativa el curs passat, enguany s'ha repetit l'experiència. No em ratllis! s'inclou dins el programa d'actuacions d'educació per a la salut i de prevenció de conductes de risc associades al consum d'algunes drogues. Els joves van poder  apropar-se a aquesta temàtica des d'una forma amena i interactiva i mitjançant un debat posterior, dinamitzat pels mateixos actors.
            El muntatge Ja n'hi ha prou! pretén donar claus als alumnes de 12 anys per afrontar les situacions que propicien la violència, el racisme i la xenofòbia en els diferents àmbits que envolten els adolescents, com la família, els amics i l'escola. En aquest cas, també es va convidar els assistents a participar a través d'un debat.