divendres, 28 de novembre del 2008

TALLERS DE MÚSICA AFRICANA A SOLSONA

Alumnes dels centres CEIP Setelsis, Arrels I, Arrels II i l'IES F. Ribalta gaudeixen de la música i la percussió africanes
Del dia 19 al 26 de novembre, i amb motiu de la celebració de Sta. Cecília, l'alumnat de Cicle Superior de Primària i de 1r i 2on d'ESO van poder gaudir de 19 tallers de música i percussió africana, concretament del Senegal.
El Doly Ditousmane (Senegal) i el Jordi Huguet (Lleida) composen el grup Festa'm-tam, especialitzat en percussió.
Abans de començar a ensenyar-nos les tècniques musicals, el Doly va explicar aspectes característics del continent africà i més concretament del Senegal. Així vam assabentar-nos que:
. Àfrica és el segon continent més gran, després d'Amèrica.
. Al Senegal hi parlen una llengua oficial, el francès, imposada per la colonització francesa i moltíssimes més entre les que destaca el wòlof.
. Els habitants dels països africans s'identifiquen amb un animal i amb les seves qualitats més nobles com per exemple: els lleons de l'Atles (marroquins), els lleons de l'hospitalitat (senegalesos), els elefants (keniates)...
Els instruments tradicionals senegalesos que vàrem poder manipular eren: la kora (una mena de llaüt molt gran fet amb una carabassa i pèls de cua de cavall), el balafon (un instrument musical semblant al xilòfon però de fusta i amb unes carbasses a sota), la tama (un timbalet que es posa sota el braç i s'empra sobretot en cerimònies nupcials), el darbouka (un timbal més gran que també es troba al Marroc però fet de metall) i el doum doum (un timbal molt gran fet de pell de vaca que té un so molt fort i greu).
Vàrem saber que certs instruments musicals com la kora només estaven permesos de tocar a una sola família, que acompanyava a la família reial allí on anava. La seva funció principal era la de recordar i lloar les grandeses de la reialesa a través de cançons i danses. Els coneixements passaven per tots els membres d'una mateixa família i a través de generacions, de manera que, al final, el coneixement d'un instrument quedava lligat a un cognom, que adquiria així un prestigi notable arreu del país.
Tot l'alumnat es va divertir molt aprenent les tècniques de percussió i, al final del taller, es va fer realitat la interpretació per parts de tota la classe de dues peces i la participació en una dansa nupcial típica.
Organitza: Pla Educatiu d'Entorn i Servei Educatiu del Solsonès .
Patrocina: Pla de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal del Solsonès i Pla Educatiu d'Entorn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada